Cardul european pentru dizabilitate – fără bariere prin Europa!
21/02/2017
21 Martie, Ziua Mondială a Asistenţei Sociale
21/03/2017

18 ani de la deschiderea primei case de tip familial din Maramureș

Se împlinesc astăzi 18 ani de la deschiderea primului centru alternativ din județul Maramureș, prin închiderea Leagănului Cavnic, care găzduia copii cu vârsta cuprinsă între 0 și 3 ani.

casa 02La 1 Martie 1999 s-a deschis prima Casă de Tip Familial din județul Maramureș, situată pe strada 13 Decembrie din municipiul Baia Mare. În acel moment, în casa de tip familial au fost primiți 12 copii, iar dintre aceștia șase au rămas și astăzi în locația respectivă, ceilalți fiind integrați în familia naturală sau transferați pe alte centre.

A fost primul pas făcut pentru restructurarea vechilor centre de tip rezidențial din județ, denumite mamut, măsură inclusă și în reforma națională a sistemului public de protecție a copilului.

Specialiștii au reușit prin aceste noi servicii să le asigure copiilor aflați în protecție specială un viitor mai bun, să le ofere o creștere armonioasă și posibilitatea de a fi integrați mai ușor în societate.

casa 01Maramureșul se numără printre primele județe din România care au reușit să închidă centrele rezidențiale de mare capacitate, transformând aceste centre în case de tip familial, care găzduiesc un număr maxim de 12 copii sau tineri.

În 2017, doar în municipiul Baia Mare sunt 18 astfel de case de tip familial, la care se adaugă altele similare din Sighetu Marmației, Vișeu de Sus, Târgu Lăpuș, Mogoșești, Sălsig și Ardusat.

Proiectele de restructurare a centrelor rezidențiale din Maramureș au fost realizate cu sprijinul Fundației HHC România.