Program de interes național în domeniul protecției și promovării drepturilor persoanelor cu dizabilități
26/10/2016
Adresă demarare proiect în cadrul Programului de Interes Național
01/12/2016

20 noiembrie – Ziua Internațională a Drepturilor Copilului

Ziua de 20 noiembrie 1989 este una deosebit de importantă pentru copiii din întreaga lume.  Atunci a fost semnată Convenția ONU cu privire la drepturile copilului, această zi devenind Ziua Internațională a Drepturilor Copilului.

ziua-internationala-a-drepturilor-copiluluiÎn România, Convenția ONU a fost ratificată în data de 28 septembrie 1990, prin Legea nr. 18/1990. Prevederile Convenției au stat la baza elaborării Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, prin care se fac cunoscute drepturile și libertățile de care trebuie să se bucure fiecare copil.

Copilul, ca persoană, trebuie să se bucure de drepturile și libertățile recunoscute tuturor ființelor umane, dar și de drepturi și libertăți speciale, justificate de vulnerabilitatea și particularitățile vârstei lor. Fiecare copil trebuie să-și cunoască drepturile și să fie informat pentru a evita eventualele situații de abuz.

Drepturile fundamentale ale copiilor sunt: dreptul la viață; dreptul la un nume, o cetățenie, o familie; dreptul de a fi egal; dreptul de a-și  exprima liber ideile; dreptul la îngrijire medicală; dreptul la educație; dreptul la joacă și timp liber; dreptul de a fi protejat împotriva oricărei forme de violență, abuz, neglijare sau exploatare etc.

Toți copiii vor să fie fericiți, să învețe și să se joace liberi, să fie iubiți și lipsiți de griji, atât copiii aflați în familiile naturale, cât și cei aflați în familiile substitutive, în instituțiile de protecție a copiilor sau în școli. Sunt drepturile lor și ziua de 20 noiembrie – Ziua Internațională a Drepturilor Copilului vine să ne reamintească tuturor, părinți sau specialiști care lucrează cu copiii, că trebuie să cunoaștem și să respectăm aceste drepturi.

Pentru că fiecare copil merită să fie în siguranță, fericit și protejat, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Maramureș va continua campaniile de informare și sensibilizare cu privire la protecția, promovarea și garantarea drepturilor copilului.

La sfârșitul trimestrului III din acest an, în statisticile DGASPC Maramureș figurează 1183 de copii aflați cu măsură de protecție în sistemul rezidențial și în serviciile de tip familial.