Marcel Boldiș, pe podium la Campionatul Mondial de Karate
04/04/2016
INVITAȚIE DE PARTICIPARE – SERVICII DE SSM, PSI și SITUAȚII DE URGENȚĂ
11/04/2016

8 Aprilie, Ziua Internațională a Romilor

drapel romiNe alăturăm bucuriei etnicilor romi din judeţul Maramureș în această zi de sărbătoare care le evidenţiază originea, istoria zbuciumată, dar şi o serie de probleme complexe care, de-a lungul timpului şi-au pus amprenta asupra membrilor acestei etnii. Totodată, este momentul potrivit să atragem atenția societății asupra problemelor cu care se confruntă romii, pentru îmbunătățirea situației educaționale și, deopotrivă, pentru revendicarea drepturilor civile ale romilor.

Astazi, cu atât mai mult, ne îndreptăm preocupările spre îmbunătăţirea situaţiei educaţionale, spre păstrarea culturii romani şi a limbii romani, prioritar fiind spiritul de convieţuire. Vă îndemn să fiți mândri de specificul culturii voastre, să vă păstrați tradițiile, obiceiurile, menținându-vă în același timp și identitatea etnică.

De remarcat că și în sistemul de protecție din Maramures avem tineri cu care ne mândrim și care reprezintă un exemplu pozitiv pentru alți tineri: o tânără de la o casă de tip familial din Sighetu Marmației este în prezent studentă în cadrul Universității Babeș Bolyai, Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, iar un alt tânăr, de la o casă de tip familial din Baia Mare, a obținut recent locul al III-lea la Campionatul Mondial de Karate desfășurat în Polonia.

Îi felicităm și cu această ocazie și îi încurajăm să-și dezvolte în continuare abilitățile pentru a excela în domeniile pe care au ales să le urmeze. Desigur, acestea sunt doar două exemple definitorii cu care sistemul specializat de protecție a copilului se evidențiază. Astfel de exemple de bună practică și povești de succes în rândul romilor trebuie mereu promovate, acestea constituind o sursă de inspirație și o dovadă că, indiferent de context, se poate!

La mulți ani tuturor etnicilor romi sărbătoriți astăzi!