COMUNICAT DE PRESĂ privind protestele de la Palatul Administrativ
14/01/2016
Invitație de participare – ANALIZE MEDICALE ȘI MEDICINA MUNCII
22/02/2016

Bilete de transport gratuite pentru persoanele cu handicap

 

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Maramureș va începe, din 1 februarie 2016, distribuirea biletelor de transport interurban acordate persoanelor cu handicap. Pentru a intra în posesia acestor bilete, persoanele cu handicap se vor prezenta la sediul DGASPC de pe strada Victor Babeș nr. 54 cu actul de identitate în original, copie după certificatul de încadrare în grad de handicap și legitimația de călătorie. Biletele se acordă pe perioada valabilității certificatului de încadrare în grad de handicap.

Potrivit prevederilor art. 22 alin. (1)-(5) din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiază de gratuitatea transportului interurban, la alegere, cu orice tip de tren, în limita costului unui bilet la tren accelerat clasa a II-a, cu autobuzele sau cu navele pentru transport fluvial, următoarele categorii de persoane:

a) persoanele cu handicap grav;
b) persoanele cu handicap accentuat;
c) însoţitorii persoanelor cu handicap grav, numai în prezenţa acestora;
d) asistenţii personali ai persoanelor cu handicap grav;
e) însoţitorii copiilor cu handicap accentuat, numai în prezenţa acestora;
f) persoanele cu afecţiuni renale care necesită hemodializă în alte localităţi decât cele de domiciliu;
g) asistenţii personali sau însoţitorii persoanelor cu handicap care au afecţiuni renale care necesită hemodializă în alte localităţi decât cele de domiciliu.

Pentru evitarea aglomerației, conducerea DGASPC Maramureș a decis prelungirea programului Biroului Prestații Sociale, astfel: luni și joi între orele 9-14, marți între orele 10-14 și miercuri între orele 10-16.30. Precizăm că aceste bilete se pot ridica pe toată durata anului în curs. Persoana cu handicap grav beneficiază de 12 astfel de bilete gratuite dus-întors/an, iar persoana cu handicap accentuat beneficiază de 6 bilete gratuite dus-întors/an.

 

Director general

Alina COSTE-MĂDĂRAS

                                                                                    Purtător de cuvânt

                                                                                    Adrian Mândru