Sărbători fericite tuturor!
28/04/2016
17 mai, Ziua Internațională a Telefonului Copilului
17/05/2016

Copiii internați în spitale au nevoie de părinții lor

Comunicat de presă comun

Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice

Ministerul Sănătății

Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție

“Copiii internați în spitale au nevoie de părinții lor”

Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, alături de Ministerul Sănătății și Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție atrag atenția că internarea în spitale a copiilor mai mici de 14 ani, împreună cu unul dintre părinți, dacă se solicită acest lucru, este un drept și nu un privilegiu.

Ce prevede legislația în vigoare

Ordinul Ministrului sănătății nr. 1284/2012 privind reglementarea programului de vizite al aparținătorilor pacienților internați în unitățile sanitare publice prevede la Art. 5 că:

  • În cazul copiilor internați în secțiile/compartimentele de terapie intensivă se asigură prezența cu caracter permanent a unuia dintre părinți, dacă se solicită acest lucru.
  • În cazul copiilor până la 14 ani internați în oricare dintre secțiile/compartimentele din unitatea sanitară se acceptă prezența unui aparținător permanent, dacă se solicită acest lucru.
  • În cazul copiilor cu vârsta cuprinsă între 14 si 18 ani internați în oricare dintre secțiile/ compartimentele din unitatea sanitară se poate accepta prezența unui aparținător permanent, cu acordul șefului de secție/ coordonatorului de compartiment.

Pe cale de consecință, încălcarea Ordinului 1284/2012 se pedepsește conform legii.

Copiii internați în spitale au nevoie de părinții lor. Mai ales când vorbim despre cei mici, care depind de mamele lor. Dreptul copilului la siguranța și la protecția oferite de familie este un drept indiscutabil, ba chiar o parte extrem de importantă a procesului de vindecare. Părinții au DREPTUL de a rămâne alături de copiii lor” a declarat Ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru.

Serviciul Comunicare Mass-Media și Statistică