15 copii și adulți cu dizabilități, în excursie în nordul Moldovei
05/09/2017
Concurs pentru ocupare funcție publică de execuție temporar vacantă
11/09/2017

Preasfințitul Părinte Iustin, în vizită la două case de tip familial din subordinea DGASPC Maramureș

Preasfințitul Părinte Iustin, episcopul Maramureșului și Sătmarului, a vizitat astăzi două case de tip familial din municipiul Baia Mare aflate în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Maramureș.

Însoțit de consilierul pe probleme social-misionare, arhimandrit Ioachim Tomoiagă, Preasfințitul Părinte a fost alături de copiii din cadrul Casei de Tip Familial de pe strada Cehov, dar și alături de beneficiarii Centrului de Recuperare și Reabilitare pentru Persoane cu Handicap de pe strada Țibleșului, cu care a stat de vorbă și le-a dăruit cadouri constând în rechizite școlare și dulciuri.

Este prima vizită a unui episcop la casele de tip familial din județ, dar nu și ultima, pentru că reprezentații episcopiei au declarat că în viitor intenționează să meargă și la alte centre de acest gen din județ.

Directorul general al DGASPC Maramureș, Alina Coste-Mădăras, a declarat: Ne bucurăm că Preasfințitul Părinte și-a exprimat dorința de a vizita casele de tip familial din Maramureș și sperăm ca în viitor să dezvoltăm parteneriatul dintre DGASPC și biserică, pentru a  asigura beneficiarilor noștri un mediu stabil și servicii adecvate în vederea reintegrării lor în familie sau, după caz, a reintegrării socio-profesionale și pregătirii pentru viața independentă. Cu toții ne dorim să oferim copiilor părăsiți, neglijați sau abuzați de părinți, care sunt ocrotiți în sistemul de protecție, condițiile cele mai bune și mai ales o abordare de tip familial, astfel încât modul de îngrijire și educare să fie cât mai apropiat de cel familial. Din acest punct de vedere, instituția noastră susține și încurajează organizațiile neguvernamentale și biserica să vină în întâmpinarea nevoii de reformare a sistemului de protecție, implicit nevoilor copiilor. Îi asigur pe reprezentanții episcopiei că vor găsi întotdeauna un partener în DGASPC Maramureș, astfel încât împreună să dezvoltăm și să perfecționăm serviciile sociale pe care le oferim copiilor și persoanelor cu nevoi speciale din județ”.

Preasfințitul Părinte Iustin, episcopul Maramureșului și Sătmarului:“Dorim să fim cât mai aproape de acești copii și tineri și să le purtăm de grijă o dată în plus față de ceea ce asigură Consiliul Județean, prin Direcția pentru Protecția Copilului. Avem posibilitatea de a le oferi burse copiilor care merg la școală, prin Fundația N. Steinhardt. Din păcate, încă nu avem în mod organizat sistemul de asistență socială sau de filantropie, cum îi spunem noi, dar suntem pe drumul cel bun, pentru că în cazul nostru vorbim nu doar despre asistarea în mod civilizat a copiilor, tinerilor și vârstnicilor, ci și dragostea creștină și compasiunea. Este necesar să asigurăm cele mai bune condiții beneficiarilor din astfel de case de tip familial, dar ei trebuie să simtă și dragostea, ceea ce poate aduce biserica în plus. Iar acum, când se vorbește tot mai mult despre reformarea sistemului de protecție și externalizarea serviciilor sociale, suntem convinși că putem face și noi în așa fel încât acestor copii și tineri să le fie mai bine“.

Copiii și tinerii au primit cu bucurie darurile din partea reprezentanților episcopiei și au rostit o rugăciune împreună, fericiți că au primit binecuvântarea  Preasfințitului Părinte Iustin.

IMG_9020 IMG_9014 IMG_9009 IMG_9072 IMG_9065 IMG_9064 IMG_9059 IMG_9051 IMG_9041 IMG_9037