“Stop violenței împotriva copilului!”
21/06/2016
Ziua iei românești, marcată la DGASPC Maramureș
24/06/2016

Campania pentru prevenirea abuzului, la Remetea Chioarului

La Școala Generală din Remetea Chioarului a avut loc, astăzi, o primă întâlnire între specialiștii din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Maramureș, ai Prefecturii Maramureș și grupurile-țintă din comunitățile de romi din comună. În zonă există patru comunități de romi care beneficiază de un mediator școlar pentru a sprijini accesul copiilor la educație.

La eveniment au fost prezenți 30 de copii și 10 părinți din comunitățile de romi, care au participat la discuții interactive, și-au exprimat părerea despre temele abordate, dar au adresat și întrebări specialiștilor.

Reprezentanții DGASPC și ai Prefecturii Maramureș au făcut o prezentare a drepturilor copilului în general, dar au vorbit și despre riscul de abuz asupra copilului. La discuții s-au alăturat cadrele didactice din instituția de învățământ, dar și un reprezentant al Poliției. Împreună au identificat câteva modalități prin care părinții și copiii din comunitățile de romi pot să prevină situațiile de abuz, excluziune sau discriminare: o mai bună informare asupra drepturilor de dezvoltare, de protecție și participare, modalități non-agresive de a face față unor conflicte, dar și informații cu privire la instituțiile și persoanele care pot oferi ajutor în cazul unei situații de abuz.

La final, specialiștii au distribuit participanților materiale informative referitoare la abuz și drepturile copilului, broșuri interactive pentru copiii până la 10 ani, dar și pentru adolescenți și părinți. O întâlnire cu același grup-țintă va avea loc în luna septembrie.

Campania de informare și sensibilizare în vederea prevenirii abuzului și a oricărei forme de violență asupra copilului va continua pe tot parcursul verii, în comunitățile de romi din județul Maramureș.

IMG_1989 IMG_1991 IMG_1993 IMG_1996 IMG_2001 IMG_2007 IMG_2010 IMG_2013 IMG_2016

Administrare site | Administrare website | Realizare site