43 de copii dintr-un centru de plasament din Ucraina, preluați de specialiștii DGASPC Maramureș la PTF Sighetu Marmației
19/03/2022
Tineri din sistemul de protecție specială al DGASPC Maramureș, prezenți la SUMMIT-ul tinerilor instituționalizați “Vocea Noastră” de la Sinaia
21/03/2022

În județul Maramureș s-a constituit Grupul operativ pentru minorii neînsoțiți

Copiii ucraineni care ajung în România fără părinți – fie că sunt însoțiți de alți adulți sau provin din centrele de plasament din țara vecină – vor urma o procedură clară de înregistrare în România. La nivelul județului Maramureș s-a constituit Grupul operativ care se va ocupa exclusiv de minorii ucraineni neînsoțiți, aflat sub coordonarea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului – #DGASPCMaramures.

Din Grupul operativ care se va ocupa de problemele copiilor ucraineni care ajung în țara noastră fac parte reprezentanți ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Maramureș, Inspectoratului Școlar Județean Maramureș, Direcției de Sănătate Publică Maramureș și ai organizațiilor neguvernamentale.

Potrivit Ordinului nr. 20360/2022 pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea, funcționarea și atribuțiile Grupului operativ pentru minorii neînsoțiți, printre altele, Grupul operativ asigură coordonarea și cooperarea între instituțiile pe care le reprezintă și organizațiile neguvernamentale din județ, astfel încât să fie respectate drepturile la educație, sănătate, asistență socială și protecție specială pentru copiii neînsoțiți.

Totodată, Grupul operativ contactează și alte autorități, instituții și organizații de la nivel local care pot interveni în soluționarea cazurilor copiilor neînsoțiți și colaborează cu acestea în interesul superior al copilului. Grupul operativ se asigură că toți minorii neînsoțiți sunt luați în evidențele sistemului de protecție a copilului și că acestora le este asigurat, potrivit nevoilor, accesul la educație, la beneficii de asistență socială și servicii sociale, precum și la servicii medicale și/sau abilitare/reabilitare.

Personalul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Maramureș este prezent 24 de ore din 24 la Punctul de Trecere a Frontierei Sighetu Marmației, pentru a asigura preluarea și protecția copiilor cetățeni ucraineni, ajunși neînsoțiți pe teritoriul țării noastre, dar și a persoanelor adulte cu dizabilități. În locațiile DGASPC Maramureș sau la asistenți maternali profesioniști, copiii ucraineni beneficiază de serviciile sociale de bază, inclusiv consiliere psihologică, în cazul în care situația o impune.

Măsurile au fost dispuse pentru ca toți copiii ucraineni refugiați, indiferent dacă vin în România alături de părinții lor sau sunt neînsoțiți, beneficiază de aceleași drepturi și primesc întreg sprijinul de care au nevoie în această etapă dramatică a vieții lor.

Serviciul Comunicare, Registratură, Secretariat și IT

Administrare site | Administrare website | Realizare site