Parteneriat între DGASPC Maramureș și Muzeul de Etnografie Baia Mare
22/06/2017
Moment artistic susținut de copii și tineri din sistem la Muzeul Satului
26/06/2017

Persoanele cu dizabilități pot depune cereri pentru eliberarea Cardului european pentru dizabilitate

Persoanele cu dizabilități din județul Maramureș care doresc să beneficieze de acces gratuit sau subvenționat parțial la evenimente culturale, sportive şi de petrecere a timpului liber, organizate și în alte state membre ale Uniunii Europene, pot solicita Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Maramureș eliberarea unui card european pentru dizabilitate.

banner-Cardul-European-pt-DizabilitateCardul este emis în cadrul proiectului pilot “Asigurarea mobilităţii pentru persoanele cu dizabilităţi în România şi Europa”, finanţat de Comisia Europeană, și facilitează accesul la evenimente care se organizează în alte șapte state membre, incluse în proiect: Cipru, Malta, Estonia, Finlanda, Italia, Belgia şi Slovenia. Fiecare țară stabilește care sunt facilităţile pe care le acordă posesorilor de card european pentru dizabilitate.

Cardul european se eliberează la cerere şi pot beneficia de el toate persoanele cu dizabilităţi (copii şi adulţi), indiferent de gradul şi tipul de handicap înscris în certificatul de handicap emis de comisiile de evaluare.

Solicitanţii trebuie să depună, personal sau prin reprezentant, cerere şi o poză recentă la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Maramureș până la data de 30.11.2017. Cererea poate fi trimisă şi prin e-mail, la adresele menționate pe site-ul proiectului: dizab.eurocard.gov.ro. Tot de acolo poate fi descărcată şi cererea de înscriere. În Maramureș, documentele pentru obținerea cardului se pot depune la sediul DGASPC din strada Victor Babeș nr. 54 sau pot fi transmise prin e-mail, la adresa dgaspcmm_prestatii@yahoo.com.

Proiectul pilot se adresează unui grup ţintă de 50.000 de persoane cu dizabilităţi și vizează pachetele de beneficii elaborate la nivel naţional şi cele agreate cu statele UE partenere în program. În prezent, pachetele de beneficii sunt în curs de elaborare. Beneficiile oferite la nivel naţional şi în statele partenere vor fi promovate prin intermediul site-ului web al proiectului: dizab.eurocard.gov.ro.

În România, au fost agreate beneficii în domeniul culturii, sportului şi petrecerii timpului liber şi în acest sens Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Dizabilităţi (ANPD) a încheiat protocoale de colaborare cu Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Ministerul Tineretului şi Sportului, Federaţia Română de Fotbal şi Federaţia Română de handbal, urmând să discute şi cu alte instituţii.

Pachetul oferit în România se găsește pe site-ul proiectului la adresa: http://dizab.eurocard.gov.ro/beneficii-la-nivel-national, iar cel din ţările partenere poate fi accesat la adresa: http://dizab.eurocard.gov.ro/beneficii-la-nivel-international. De asemenea, codul QR (Quick response) tipărit pe spatele cardului va  direcționa către site-ul proiectului, pentru a putea consulta pagina de beneficii oferite la nivel național.

Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Dizabilități a iniţiat colaborarea cu toate consiliile judeţene şi locale pentru identificarea obiectivelor turistice, culturale şi sportive de interes judeţean şi local.

Administrare site | Administrare website | Realizare site