“Mai aproape de cetățean”: Programul Serviciului de Evaluare Complexă a Persoanelor Adulte cu Handicap în teritoriu, în luna septembrie 2021
03/09/2021
Tineri din sistemul de protecție specială al DGASPC Maramureș, în căutarea unui loc de muncă la Cafeneaua cu joburi din Baia Mare
23/09/2021

Tineri din sistemul de protecție al DGASPC Maramureș, mai pregătiți pentru viață în tabăra “Un pas spre viitor”

Tineri din casele de tip familial CTF 2 Baia Mare și CTF Mihai Eminescu Sighetu Marmației, din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Maramureș, au participat, alături de alți tineri din Bistrița și București, la tabăra “Un pas spre viitor”, care a avut loc la Cota 1000 de la Șuior. Tabăra a fost organizată de Hope and Homes for Children și NN, în cadrul parteneriatului strategic prin care, pe o perioadă de trei ani, 150 de tineri din programul de integrare socio-profesională a tinerilor care părăsesc sistemul de protecție a copilului sunt sprijiniți să dezvolte abilități pentru o viață independentă și pentru integrarea cu succes în societate.

Activitățile s-au desfășurat în perioada 30 august – 3 septembrie și au cuprins seminarii pe diverse teme: educație pentru sănătate, identificarea și gestionarea emoțiilor, pregătirea pentru ieșirea din sistemul de protecție, identificarea și păstrarea unui loc de muncă, abilități informatice, educație financiară, jocuri de grup motivaționale și de relaxare.

S-a vorbit despre cum excesele de orice fel dăunează, despre sănătate, care se menține în urma echilibrului dintre tot ceea ce experimentăm. Despre cum recunoaștem emoțiile, ce simțim și cum ne raportăm la lumea din jurul nostru prin prisma a ceea ce avem în interior, noțiuni de abilități informatice necesare pentru propria siguranță în mediul on-line, plăți securizate, despre social media și cum ne expunem pe diferite platforme.

În cele 5 zile de tabără, poveștile de viață și experiențele invitaților care au participat pro bono, i-au impresionat și încurajat pe tinerii ce vor porni pe drumul spre o viață independentă. Este vorba de olarul Vasile Chira – Chira Art Cărbunari, Vlad Dizmacsek – antreprenor, Sebastian Butcovan – sportiv și trainer personal, Florinela Iosip – jurnalist, Dragoș Călin – actor, și reprezentanți Hope and Homes for Children: Otto Sestak – Head of Learning, Anamaria Vid-Pop – Manager Departament Asigurarea Calității și Psihologie, Oana Nașcu – Psihoterapeut, Carmen Magyari – Asistent social, Adrian Oros – Programmes Officer.

Cu toții i-au încurajat pe tinerii prezenți să vorbească și ei despre cele mai lăuntrice trăiri. Tabăra s-a încheiat cu emoții dintre cele mai puternice, cu lacrimi și îmbrățișări. Cu povești de viață care n-au mai fost spuse nicăieri, în fața unor oameni și colegi noi cu care au legat prietenii speciale.

Au plecat impresionați de tot ce au trăit. La cote maxime. La Cota 1000. Inspirați și optimiști în credința că nimic nu este imposibil. Și cu promisiunea că își vor aminti un citat ce a fost proiectat pe parcursul zilelor de tabără: „Fă-ți planuri de viitor, pentru că viitorul este locul unde îți vei petrece tot restul vieții”.

Administrare site | Administrare website | Realizare site